Opas miehelle: Kuinka valitset tyyliisi sopivan rannekellon

Kirjoittanut Aleksi Hentilä

Aiemmin kirjoitin rannekellojen sotaisasta historiasta ja siitä, miksi mies edelleen rannekellon tarvitsee.

Jos olet suunnitellut siirtyväsi rannekellomiesten veljeskuntaan, tai jo kuulut siihen muttet tiedä juuri mitään ranteesi ympärillä tikittävästä kaunokaisesta, tämä artikkeli on sinulle. Käsittelen mm. kellojen eri mekanismien hyödyt ja haitat ja annan vinkkejä juuri sinulle sopivan rannekellon, tuon klassisen ja miehisen asusteen, valintaan.

Artikkelista on siis kaiken kattava opas miesten rannekelloihin - kaikki tarpeellinen tieto yhdessä paikassa ja helposti luettavassa muodossa.

Kellon koneistot

Yksi ensimmäisistä asioista joihin törmäät rannekellojen maailmaan tutustuessasi on kellojen koneistotyyppi. Kellon koneisto ei vastaa pelkästään kellon viisarien matkasta kellotaulun ympäri, vaan siitä tavasta, jolla kellon sisällä oleva mekanismi toimii. Kellon koneisto ratkaisee, kuinka kellosi toimii ja pysyy ajassa - se on kellon sydän. 

Koneistotyyppejä on kolme: Mekaaninen, automaattinen ja kvartsi. Alla selitän niiden erot ja hyvät ja huonot puolet. 

Mekaaninen koneisto

 

On olemassa ns. "Skeleton" - runkoisia kelloja, jossa kellon koneiston toiminnan voi nähdä omin silmin. Kuvassa Mekaaninen käsin viritettävä Caesar 

 

Mekaaninen kello toimii jousella - jousi on metallista kierretty lanka - ja se täytyy virittää käsin nupista vääntämällä. Kun jousi on viritetty, se "rentoutuu" hitaasti ja varmasti kellon viisareita liikuttaen. Suurin osa kellon jousista on 23 -33 senttimetrin mittaisia. Mitä pidempi jousi, sitä pidempi on mekaanisen kellon käyntiaika ilman viritystä. 

Kaikki mekaaniset kellot eivät ole tasavertaisia. Käsityön laatu ja mekaniikan yksityiskohtiin kiinnitetty huomio ratkaisee kuinka pehmeästi ja tarkasti kello käy. 

Monille harrastajille mekaaniset kellot ovat ns. rannekellon kermaa niiden historian ja valmistukseen vaaditun käsityötaidon ja monimutkaisen tekniikan vuoksi. Näille omistautuneille harrastajille mekaanisen kellon omistaminen ei liity pelkästään ajan seuraamiseen, vaan se on tapa osoittaa kunnioitusta historiaa ja laadukasta käsityötä kohtaan. 

Mekaanisen kellon hyvät puolet:

 • Ei tarvita paristoa. Koska mekaaninen kello toimii käsinviritettävällä jousella, ei sinun tarvitse koskaan vaihtaa siihen paristoa. Kun viisarit pysähtyvät, pyöräytät vain nupista. 
 • Jouheva viisarien liike. Joillekin ihmisille mekaanisen kellon viisareiden tasainen "analoginen" liike on esteettisesti miellyttävää, kuin kvartsikellon "tick", "tick", "tick". Jos pehmeä liike on sinulle tärkeä, valitse mekaaninen kello. 
 • Luonne. Toimivan mekaanisen kellon suunnittelu ja käytännön toteutus vaatii henkeä salpaavan määrän taitoa. Pienet vaihteet ja jouset toimivat saumattomasti yhteen kellon kuoresi sisällä ja näyttävät sinulle oikean ajan. Jep, tämä kaikki tapahtuu näkymättömissä, mutta se on osa mekanismin viehätystä; kellontekijä on käyttänyt tunteja ja taas tunteja viilaten yksityiskohtia joita kukaan ei yleensä tule koskaan näkemään. Jos arvostat käsityötaitoja, harkitse mekaanisen kellon lisäämistä kokoelmaasi. 
 • Käsin kosketeltavuus. Joillekin mekaanisen kellon suurin viehätys piilee siinä, että se täytyy itse virittää nupista kiertämällä. Säännöllisessä joka iltaisessa kellon virittämisen rituaalissa on jotain, joka ankkuroi sinut paremmin aikaasi. 

Mekaanisen kellon huonot puolet:

 • Tarvitsee säännöllistä viritystä. Useimmat mekaaniset kellot käyvät kaksikin päivää virittämättä, on suositeltavaa virittää ne joka ilta. Kuten yllä mainittiin, jotkut saavat siitä tyydytystä, mutta toisille se voi olla ikävä rasite.
 • Herkkä ympäristölle. Mekaanisen kellon toiminnasta vastaavat jouset ja vaihteet ovat hyvin herkkiä osasia. Kosteus, pöly, tärinä ja magneetit ovat mekaanisten kellojen neljä päävihollista. Onneksi nykyaikaisimmat kellot ovat suunniteltu kestämään nämä koettelemukset, mutta mekaanisten kellojen kanssa tulee silti olla varovainen. Jos olet ympäristössä, jossa altistut näille edellämainituille haittatekijöille, valitse suosiolla kvartsikello päivittäiseen käyttöön ja säästä mekaaninen kello harvinaisempiin ja arvokkaampiin tilaisuuksiin. 
 • Eivät niin tarkkoja verrattuna kvartsikelloon. Hyvin tehty mekaaninen kello seuraa aikaa 99,999% tarkkuudella (eli edistää tai jätättää noin sekunnin päivässä). Kuitenkin kellon iän karttuessa ja käytön myötä tarkkuus alkaa pikkuhiljaa kärsiä. Jos haluat pitää kellon tarkasti ajassa, täytyy sitä käytää kellosepällä 5 - 10 vuoden välein. Lisäksi kaikki mekaniset kellot eivät ole tasavertaisia, toiset ovat tarkempia kuin toiset. Myös ympäristötekijät voivat vaikuttaa kellon tarkkuuteen; kuten yllä mainittiin, mekaanisen kellon osat ovat herkkiä ympäristölle.  Jos vaadit kelloltasi ehdotonta täsmällisyyttä, kvartsikello on valintasi. 
 • Kalliita. Kaikki se käsityötaito ja tarkkuus, joka mekaanisen kellon tekemiseen vaaditaan, tulee maksamaan sinulle extraa. Löytyy toki hyviä mekaanisia kelloja alle 500€, mutta suurin osa maksaa enemmän - usein paljon paljon enemmän. 

 

Automaattinen koneisto

 

Kuvassa Skeleton runkoinen maskuliininen automaattikello Macho.

Automaattikellot ovat hyvin samankaltaisia mekaanisien kellojen kanssa - ne toimivat jousilla ja monimutkaisilla ja herkillä vaihteilla. Automaattikelloa ei kuitenkaan tarvitse virittää itse, riittää kun pidät sen ranteessasi; automaattikello nimensä mukaisesti virittyy automaattisesti liike-energian voimasta. 

Kuinka automaattikello siis käytännössä virittyy? Koneiston sisällä on pieni paino, jota kutsutaan roottoriksi. Roottori liikkuu koneiston sisällä kätesi liikkeiden mukana. Roottori on yhteydessä jouseen, jota se liikkuessaan virittää. Automaattikelloissa on myös kytkinlaite, joka estää kellon ylivirittymisen. 

Jos et käytä säännöllisesti automaattikelloasi, kannattaa sitä säilyttää erityisessä "kellon virittimessä". Se on pieni laite, joka liikuttelee kelloa hiljalleen, jotta se pysyy vireessä. Tämä on erityisen tärkeää, jos kellossasi on kalenteriominaisuus tai päivämäärän osoitin. Oletetaan että sinulla on tällainen kello, ja päätät jättää käyttämättä sitä muutamaksi päiväksi. Kun taas otat sen käyttöösi, on se ehtinyt pysähtyä ja sinun täytyy asettaa sekä aika että päivämäärä uudelleen. 

Automaattikellon hyvät puolet:

 • Ei tarvita paristoa.
 • Ei tarvitse virittää sitä käsin. Jos et jaksa virittää kelloasi päivittäin käsin, mutta haluat nauttia mekaanisen koneiston hienostuneisuudesta, automaattikello on hyvä kompromissi.
 • Pehmeä viisarien liike. Kuten käsin viritettävissä mekaanisissa kelloissa, niin myös automaattikelloissa on miellyttävän pehmeä viisarien liike. 
 • Luonne. Automaattikelloihin käytetään sama määrä suunnittelua ja käsityötaitoja kuin mekaanisiin kelloihin. 

Automattikellon huonot puolet:

 • Herkkä ympäristölle. Automaattikello on yhtä herkkä ympäristölle kuin mekaaninen kello. 
 • Täytyy säilyttää kellon virittimessä, silloin kun ei itse käytä. Automaattikello ei tosiaan tarvitse viritystä silloin kun käytät sitä, mutta silloin kun et käytä, vaatii se erityiskohtelua ja säilytystä kellon virittimessä. Kellon virittimet eivät ole kovin kalliita ja eivät vie paljoa tilaa, mutta se on kuitenkin yksi asia joka sinun täytyy hankkia, jos mielit automaattikellon omistajaksi. 
 • Ei niin tarkka kuin kvartsikello. Hyvin tehty automaattikello on tarkka siinä missä hyvin tehty mekaaninenkin kello, mutta iän ja käytön myötä senkin tarkkuus kärsii. 
 • Kallis. Sama ongelma kuin mekaanisissa kelloissa, tarkka käsityö ja suunnittelu ei ole halpaa. 

Vaikka mekaaniset kellot ja automaattiset kellot on haukuttu tässä artikkelissa kalliiksi, löydät molempia hyvinkin edulliseen hintaan Aatelikellon valikoimasta. Niissä ei ole käytetty kaikista kalleinta tekniikkaa, joten tarkkuus ei ole parhaimpien kellojen luokkaa, mutta kun ajan tarkastaa kerran viikossa, niin ei montaa minuuttia ole myöhässä.

Aatelikellon mekaaniset kellot>>

Aatelikellon automaattikellot>>

 

Kvartsi

 Kuvassa: Negotiator kvartsikello

 Jos olet kuten valtaosa muista kellonkuluttajista, ranteessasi tikittää luultavimmin nyt kvartsikello. Siihen on olemassa hyvä syy. Kvartsikellot ovat todella edullisia ja pysyvät ajassa sekunnilleen. 

Kvartsikello ei toimi itse viritettävällä tai automaattisesti virittyvällä jousella, vaan pienellä paristolla. Paristo lähettää sähköimpulssia pienelle kvartsikiteelle, joka värähtelee 32 768 kertaa sekunnissa. Mikropiiri laskee värähtelyt ja muuttaa värähtelyn pulssiksi joka liikuttaa kellon sekuntiviisaria. Tästä tulee kvartsikellon muista kellotyypeistä erottava "tick,tick,tick" - ääni. 

Kvartsikello toimii sähköllä ja siinä ei ole niin kovin montaa liikkuvaa osaa. Näin ollen se on paljon tarkempi ja kestää ulkoisia häiriöitä mekaanisia ja automaattisia kelloja paremmin. Tästä syystä useimmat urheilu-, kenttä-, sukellus-, racing- ja pilottikellot ovat kvartsikelloja.

Kvartsikoneistolla toimivat kellot ovat lisäksi todella halpoja. Jo muutamalla eurolla saa kellon, joka pysyy ajassa kuin nakutettu. Toki jos halut jotain coolimman näköistä, täytyy sinun käyttää hieman enemmän rahaa. 

Kvartsikellon hyvät puolet:

 • Pysyy ajassa. Kvartsikoneisto on kaikista tarkin. Se ei edistä tai jätätä sekuntiakaan päivän aikana. 
 • Huolettomampi. Pariston kun muistaa vaihtaa kerran tai pari vuodessa, niin siinä kaikki mitä kvartsikello tarvitsee.
 • Kestävä. Kvartsikellossa on vähemmän liikkuvia osia, joten se kestää enemmän menoa ja meininkiä. Jos olet ammatissa joka edellyttää kovaa ja fyysistä työtä, sinun kannattaa harkita kvartsikelloa arkikäyttöösi. 
 • Edullinen. Kvartsikellon saa jo muutamilla euroilla. Toki paremman näköisistä saa maksaa jo satasia, mutta ne ovat kuitenkin pääsääntöisesti halvempia kuin mekaaniset ja automaattiset kellot. 

Kvartsikellon huonot puolet:

 • Tick, tick, tick. Joitakin kvartsikellon tikittävä käynti häiritsee. Jos olet yksi heistä, hanki suosiolla automaattinen tai mekaaninen kello. 
 • Vähemmän romanttisia. Suurin kvartsikellon miinus on se, että niiltä puuttuu mekaanisten ja automaattisten kellojen luonne ja viehätys. Kvartsikelloilla ei ole samanlaista historiaa johon voisi yhdistää hienon käsityön ja taitavan suunnittelun.

Aatelikellon Kvartsikellot>>

Kellojen lisäominaisuudet

Tavallinen kellosi kertoo sinulle ajan. 

On kuitenkin monia kelloja, joissa on lisäominaisuuksia, kuten vaikkapa kalenteri. Jotkut rannekellot jopa kertovat kuun vaiheen.

 Kalenterin ja kuun vaiheen lisäksi muita lisäominaisuuksia on mm. hälytykset ja jäljellä olevan virran ilmaisin. Sitten on kronografit. Kronografeiksi kutsutaan kelloja, joissa on ajanottotoiminto. Useimmat kronografit koostuvat kolmesta pienemmästä kellotaulusta, jotka sijaitsevat useimmiten pääkellotaulun kehän sisäpuolella. Kellon rungon sivusta löydät sitten nupit, joilla kronografia käytetään. Yleensä ylempi nappi käynnistää ja pysäyttää ajan oton, alempi nollaa sen. 

Kuvassa kronografi Fast

Joissakin kronografeissa on mukana takometri. Takometri on kellotaulun ympäri merkitty skaala. Takometrin ja kronografin avulla voi mitata esimerkiksi keskinopeutta, vauhtia, bensan kulutusta (esimerkiksi kun ajat autolla tai lentokoneella).

(Takometrikronografit ovat sen verran siisti juttu, ja monimutkainen, että taidan varata sen käytön opettamiselle ihan oman artikkelin.)

Se, että kuinka paljon lisäominaisuuksia kellolta haluaa, riippuu täysin mieltymyksistä ja kellon käyttötarkoituksesta. Pukukellot ovat yleensä pelkistetympiä ja niistä näkyy ajan lisäksi korkeintaan päivämäärä. Sporttisemmat ja rennommat kellot taas sisältävät usein enemmän lisäominaisuuksia.  

Rannekellot miehen tyylin viimeistelijänä

Toiminnallisuudeltaan kelloja on laidasta laitaan. On muovirannekkeinen urheilukello, jota pidät kun treenaat maratonille ja toisessa laidassa on taktinen sukelluskello, jossa on suuri läjä hifiominaisuuksia. Tästä eteenpäin tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin vain ja ainoastaan siihen, mihin sinun tulee kiinnittää huomiota kun valitset kelloa täydentämään asukokonaisuuttasi. Itseasiassa, kellot joissa on paljon toiminnallisuuksia, eivät yleensä näytä edes hyvältä esimerkiksi puvun kanssa. 

Kun puhutaan tyylikkäistä rannekkelloista, on olemassa viisi kategoriaa: pukukellot, kenttäkellot, sukelluskellot, lentäjän kellot ja racing kellot. 

Alla tärpit jokaisesta kategoriasta. 

Pukukellot:

Kuvassa: Elegantti pukukello Tuxedo

 Historia / Syntyperä / Persoonallisuus: Pukukello on saanut alkunsa 1900 -luvun alkupuolella. Sen ensimmäiset käyttäjät olivat hyvin toimeentulevia herrasmiehiä, jotka halusivat pitää kelloaan mieluummin ranteessa kuin taskussa. Pukukellon luonne on yksinkertainen ja hienostunut; se on huoliteltu ja sulavalinjainen. Se ei ole bling bling, vaan se kiinnittää huomiota hienovaraisemmalla tavalla - klassisuudellaan ja sillä, kuinka se sointuu muuhun asukokonaisuuteesi. 

Ominaispiirteet:

 • Koko: Yleensä ohut (helppo sujautta kauluspaidan hihasta sisään ja ulos).
 • Runko: Voi olla pyöreä, neliö tai suorakulmio. Korkean tason pukukellot ovat usein tehty jostain kalliista metallista kuten kullasta tai hopeasta.
 • Kellotaulu:  Kellotaulu näyttää usein pelkät tunnit - numeroina, roomalaisina numeroina tai pelkkinä viivoina. 
 • Ranneke: Aina nahkaa. Toki jotkut kellonvalmistajat tarjoavat myös metallisen vaihtoehdon, mutta nahka on se klassinen.
 • Lisäominaisuudet: Vähän tai ei ollenkaan. Usein pelkkä päivämäärä. 

Milloin käyttää: Kuten nimikin sen kertoo, pukukelloa käytetään puvun tai smokin kanssa, virallisemmissa tilaisuuksissa kuten juhlissa tai liiketapaamisissa (siitä käydään debaattia, että voiko kelloa käyttää mustan kravaatin kanssa). Pukukelloa voi myös käyttää rennommissa, mutta silti fiksuissa vaatteissa. Se ei sovi yhteen t-paidan ja shortsien kanssa.  

Esimerkkejä:

Elegant

 

Caesar

Legacy

Official

 

 

Kenttäkello

Soldier

Kuvassa: Kenttäkello Soldier

 Historia / Syntyperä / Persoonallisuus: Kenttäkellot ovat ensimmäisen maailmansodan aikaisen juoksuhautakellon perillisiä. Juoksuhautakello suunniteltiin hyökkäyksiä koordinoiville upseereille, ja niiden piti kestää taistelun rasitukset - ja tietenkin näyttää hyvältä. Nykyaikaiset kenttäkellot ovat säilyttäneet armeijahenkisyyden ja ovat karuja, käytännöllisiä ja tyylikkäitä samaan aikaan. 

Ominaispiirteet:

 • Koko: Pieniä tai keskikokoisia. Suuret kellotaulut ovat vain tiellä, kun taistelet juoksuhaudoissa tai bisnessmaailman tilanteissa. 
 • Kellotaulu: Käytännölliset helposti luettavat numerot - yleensä mustat numerot valkoisella pohjalla tai toisin päin. Kenttäkellon viisarit ovat usein pimeässä hohtavia, joten tiedät yölläkin paljonko kello on. 
 • Runko: Yleensä ruostumatonta metallia tai joskus titaania (nämähän ovat tarkoitettu kovaan käyttöön!). Kenttäkelloissa on joskus ominaisuus joka helpottaa kellon synkronointia muiden kanssa: nupin ulosvetäminen pysäyttää sekuntiviisarin, ja alas painaminen käynnistää sen taas.
 • Ranneke: Nahka- tai kangasrannneke. Metalli on liian painavaa ja naarmuuntuu helposti siinä kovassa käytössä, johon kenttäkellot on suunniteltu. 
 • Lisäominaisuudet: Korkeintaan päivämäärän näyttö.

 

Milloin käyttää: Kenttäkellot ovat melko monikäyttöisiä ja niitä voi pitää kaikenlaisissa seikkailuissa, mutta myös joka päiväisessä käytössä ja jopa rennon virallisissa tilanteissa. Eli kaikki farkuista ja t-paidasta aina urheiluvaatteisiin ja khakipukuun sopii kenttäkellon kanssa käytettäväksi. Miehille, erityisesti nuoremmille kundeille, jotka eivät käytä virallista pukua niin usein, kenttäkello on luultavasti paras valinta; se on yksinkertainen ja kestävää tekoa, ja sen karun miehinen ulkomuoto kuvastaa elämäntyyliä ja persoonallisuutta. 

Esimerkkejä:

 

Major

 

Corporal

 

 Sukelluskello

Kuvassa: Sukelluskellojen kuuluisin kantaja.

Historia / Syntyperä / Persoonallisuus: Sukelluskello on kenttäkellon tavoin yksi yleisimmistä kelloista, joihin näet miesten pukeutuvan. Kiitos siitä kuuluu luultavasti James Bondille. Dr. No:sta lähtien 007 on tyylitellyt aina jollakin sukelluskellolla. Varhaisimmissa Bond elokuvissa agentin ranteessa kiilteli Rolexin Submariner (tästä syystä sukelluskelloja kutsutaan joskus "Submarinereiksi"); sittemmin Pierce Brosnan vaihtoi Bondin ranteeseen Omegan sukelluskellon. 

Kuten nimi antaa ymmärtää, sukelluskello suunniteltiin ihmisille, jotka viettivät paljon aikaa vedessä tai sen läheisyydessä. Ensisijainen myyntivaltti oli tietenkin se, että kellot kestivät vettä. Ensimmäinen malli sukelluskellosta suunniteltiin 1930 -luvulla ja se oli Rolex Oyster. Hermeettisesti suojattuine runkoineen, se oli yksi ensimmäisistä vesitiiviistä kelloista markkinoilla. 

1940 -luvulla Rolexin hallituksen jäsen Rene-Paul Jeanneret halusi kellon, jota hän voisi käyttää rakkaan harrastuksensa, sukelluksen, yhteydessä. Hän halusi myös, että kello näyttäisi hyvältä. Näin syntyi Rolexin Submariner joka asetti stantardin tuleville sukelluskelloille. Suurin osa nykyisistä markkinoilla olevista sukelluskelloista ovat ottaneet mallia Submarinerin visuaalisesta suunnittelusta.

Ominaispiirteet: Sukelluskello on ensisijaisesti veden kestävä. Sukelluskellon stantardiin kuuluu olla vedenpitävä aina 100m asti, tosin jotkut jatkavat tikitystään sitäkin syvemmällä. 

Koska kello on suunniteltu käytettäväksi vedessä, sekä runko että ranneke on tehty ruostumisen kestävistä metalleista, kuten ruostumattomasta teräksestä tai titaanista. Toki on olemassa kumista ja silikonista tehtyjä sukelluskelloja, mutta ne eivät ole lähellekään niin hienon näköisiä. 

 • Koko: Keskikokoinen
 • Kellotaulu: Numerointi on tyypillisesti selkeää ja helppolukuista ja arabialaisin numeroin. Jotta kello kestäisi syvissä vesissä, on kellotaulun ikkuna usein tehty safiirista tai karaistusta mineraalilasista.
 • Runko: Ominainen piirre sukelluskellon rungolle on yhteen suuntaan (vastapäivään) kääntyvä kellotaulun kehys. Kääntyvä kehyksen ansiosta sukeltaja näkee yhdellä silmäyksellä, kauanko hän on ollut vedessä. Veteen hypättyään, sukeltaja asettaa kehyksen "nollan" minuuttiviisarin kohdalle ja tämän jälkeen minuuttiviisari siis osoittaa vedessä vietetyn ajan. 
 • Ranneke: Metallia. Usein pidempi kuin muissa kelloissa, koska alunperin sen tuli yltää paksun sukelluspuvun hihan ympäri. 
 • Lisäominaisuudet: Yleensä vain päivämäärä. 

Milloin käyttää: Vaikka sukelluskellot suunniteltiin alunperin vedenalaiseen käyttöön, sen kauttaltaan metallinkalskahtava ulkonäkö ja ikoninen historia tekevät siitä oivan kellon monipuoliseen jokapäiväiseen käyttöön. Voit pitää sitä urheiluvaatteiden, arkivaatteiden ja bisnessvaatteiden kanssa. Jos pukeudut kuin James Bond, on sinulla oikeus käyttää sukelluskelloa jopa smokin kanssa. 

Sukelluskellon tyylisiä kelloja: 

Indestructible

Indestructible

 

Wingman

Wingman

 Huom: nämä kellot ovat ulkonäöltään sukelluskellon tyylisiä ja roisketiiviitä tai uimiseen soveltuvia, mutta eivät kestä sukeltamista.

Pilottikello

Kuvassa: Kronografilla ja takometrillä varustettu Pilot

Historia / Syntyperä / Persoonallisuus: Rannekellot ovat aina olleet osa ilmailua. Itse-asiassa, kuten tässä rannekellojen historiaa käsittelevässä artikkelissa kerrottiin, yksi ensimmäisistä valmistetuista rannekelloista oli jalokiviseppä Louis Carterin pilottiystävälleen suunnittelema Santos vuonna 1904. 

Tulevina vuosikymmeninä kellojen tekijät kehittivät pilottikellojen designia tehdäkseen ajan seuraamisesta helppoa niille, jotka valloittivat sinisiä taivaita. Merkittävin lisäys oli kronografi. 1920 -luvulla Sveitsiläinen yritys Breitling valmisti lentokoneisiin kiinteitä kronografeja kuninkaallisten ilmavoimien käyttöön. Kronografien avulla pilotit pystyivät seuraamaan nopeuttaan, lennettyä matkaa ja polttoaineen kulutusta. 1930 - luvulla Breitling keksi lisätä kronografin suoraan rannekelloihin - näin syntyi Breitling Chronomat, joka näytti suunnan tulevaisuuden pilottikelloille. 

Ominaispiirteet: Kuten muissa miesten kellotyyleissä, pilottikelloilla ei ole yhtä ja tiettyä ominaista tyyliä; pilottikellon nimellä markkinoitujen kellojen ulkonäkö ja ominaisuudet voivat vaihdella paljonkin. Joka tapauksessa, alla on ominaisuuksia, jotka ovat yleisimpiä tälle kellotyypille. 

 • Koko: Keskikokoinen - suuri.
 • Kellotaulu: Koska ajan tulee olla helposti luettavissa, on pilottikelloille ominaista, että siinä on suuret ja selkeät numerot ja pimeässä hohtavat viisarit. Lukemisen helpottamiseksi kellotaulu on usein musta ja numerot valkoisia.
 • Ranneke: Usein, ei kuitenkaan aina, ranneke on nahkasta. Ranneke on pidempi kuin keskiverto rannekellossa, koska sen tulee yltää pilottitakin hihan ympäri. 
 • Lisäominaisuudet: Päivämäärä ja usein myös kronografi

Milloin käyttää: Koko ja arkinen ulkonäkö tekee pilottikelloista hyviä rentoon ja ei niin viralliseen käyttöön. Pilottikello ei sovellu virallisemman pukeutumisen ja kravatin kanssa.

Esimerkkejä:

Aviator

 

Pilot

 

Racing Kello

Kuvassa: Racing kello Fast 

Historia / Syntyperä / Persoonallisuus: Kilpa-ajo ja rannekellot ovat kuuluneet yhteen aina 1930 - luvulta asti. Tämä on luonnollista, koska onhan ajanotto suuressa roolissa kun voittajaa ratkaistaan. Rolex oli ensimmäisiä yhtiöitä, jotka ymmärsivät hyödyntää tätä ilmiötä ja siltä ajalta on peräisin Rolexin kuuluisa Oyster kello. 

TAG Heuer oli kuitenkin yhtiö, joka asetti stantardit Racing kelloille asentamalla niihin kronografit ja takometrit - kaksi Racing kelloa määrittävää ominaisuutta. 1920- ja 1930 -luvulla valmistettiin ensimmäiset kronografit Luftwaffenin taistelulentäjille TAG Heuerin toimesta. Myöhemmin 1940- ja 1950-luvulla ne levisivät myös kilpa-autoilijoiden käyttöön, koska niillä pystyi mitata nopeutta ja kuljettua matkaa. TAG Heuerin Monaco 1133 mallista tuli Racing kellojen keulakuva, kun Steve McQueen käytti sellaista 1971 vuoden elokuvassa Le Mans.

Ominaispiirteet:

 • Koko: Keskikokoinen tai suuri
 • Kellotaulu: Suuri kellotaulu, jotta kronografille jää tilaa. Selkeät arabialaiset numerot. Usein kirkkaat värit hyvällä kontrastilla.
 • Runko: Jotta kello kestäisi kilpa-ajon rasitukset, on runko usein tehty ruostumattomasta teräksestä.
 • Ranneke: Nahkaa tai metallia.
 • Lisäominaisuudet: Kronografi ja joskus myös päivämäärä.

Milloin käyttää:

Racing kellot ovat usein näyttävämmän näköisiä kuin vaikkapa sukellus- tai pilottikellot. Rohkean ulkomuotonsa vuoksi ne sopivat paremmin epävirallisia tilanteita ja asuja varten.

Esimerkkejä:

 

Vintage

 

Accelerate

 

Toivottavasti tästä oppaasta oli apua. Kuten huomaat, rannekellon valinta ei ole aivan yksinkertaista, eikä sen tarvitsekaan sen värikkään ja kunniakkaan historian vuoksi helppoa olla. 

 

Lähde: A Man's Guide to Wristwatches: How to Choose a Watch

 


Share this post← Older Post Newer Post →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Kiitos! Kommenttisi tarkistetaan ennen hyväksymistä.