Opas miehelle: Rannekellojen sotaisa historia ja miksi mies rannekellon tarvitsee.

Kirjoittanut Aleksi Hentilä

Rannekkello on ainutlaatuinen elementti miehisessä pukeutumisessa: se yhdistää toiminnallisuuden ja tyylin. Mikään muu miehen asuste ei viesti ympärillä oleville ihmisille kantajansa tyyliä, arvomaailmaa ja statusta yhtä voimakkaasti kuin rannekello.

Siitä huolimatta viime aikoina on ollut vallalla käsitys, että rannekello on lopulta saapunut päiviensä päähän. On arveltu, että se siirtyy syrjään älypuhelinten tieltä ja siirtyy historian havinaan monokkeleiden ja henkseleiden seuraan.

 Mutta ei. Rannekellojen suosio vain kasvaa. Ymmärtääksemme syyn tähän, meidän täytyy tutustua rannekellojen historiaan tarkemmin. Historia antaa perspektiiviä nykypäivään ja kertoo miksi miehen tulee käyttää rannekelloa vielä 2000 -luvullakin.

Rannekellojen historia

Vaikka rannekellosta on tullut miehisen tyylin kirkkaimpia edustajia, pidettiin sitä vielä 1800 -luvun lopussa naisille tarkoitettuna koristeena. Miehet suosivat taskukelloa. Tämä ei ollut mikää summittainen muotisuuntaus, makuasia tai sukupuolikysymys; kyse oli ihan käytännön syistä.

1800 - luvulla kellot olivat erittäin alttiita häiriöille. Ilmankosteus, kylmyys, kuumuus, pöly ja hiekka pääsivät häiritsemään kellon herkkien osien toimintaa, ja kellon tarkkuus kärsi. Koska miehet töissään todennäköisemmin kohtasivat näitä häiriötekijöitä ja lisäksi työskentelivät aikakriittisissä tehtävissä, kuten armeijassa, liiketoiminnassa ja hallituksessa, oli heille parempi vaihtoehto pitää kellonsa taskujensa suojissa. 1800 -luvulla toiminnallisuus siis meni vielä muodin ja tyylin edelle ja kello otettiin esille vain kun sitä tarvittiin. 

Kuten niin monissa miehiseen tyyliin liittyvissä asioissa, tarvittiin sota muuttamaan muotia ja siirtämään kello taskusta ranteeseen. 

Taskukello edellytti vapaata kättä - täytyi viedä käsi taskuun ja pitää kelloa kädessä tarkistaakseen kellonajan. Taistelun melskeessä mies tarvitsi kaikki käytössä olevat kädet elossa pysymiseen. Niinpä sotilaat improvisoivat ja alkoivat kiinnittää taskukelloja ranteisiinsa nahkahihnoilla. 

Ensimmäiset tällaiset improvisoidut rannekellot nähtiin brittiläisillä sotilailla Burman sodassa myöhäisellä 1800 - luvulla. "Wristleteiksi" kutsuttu aikarauta oli siis nahkarannekkeeseen sidottu taskukello. 1890 -luvulla muutamat yritykset alkoivat tuottamaan näitä wristlettejä sotilaiden tarpeisiin ja tekivät niihin jopa muutamia parannuksia, kuten lisäsivät kompassin navigointia varten. Näitä kelloja kutsuttiin nimellä "Campaign" tai "Service".

Kun Burman sodan veteraanit kotiuduttuaan halusivat edeleen pitää rannekellojaan, joihin he sodassa tottuivat, levisi tämä tapa pian muidenkin miesten keskuuteen. Nyt kello yhdistettiin miehisyyteen ja rohkeuteen, ei pelkästään naisten koristeeksi. 

Jack London

Kuvassa: Jack London, kirjailija ja sotakirjeenvaihtaja, yllään taskukellosta tehty wristletti.

Kun huomattiin, että miehet - erityisesti sotaveteraanit - pukivat taskukellojaan nyt ranteisiinsa, alkoivat muutamat yritykset 1800 -luvun lopulla valmistaa suoraan ranteeseen suunniteltuja kelloja. Girard-Perregaux oli ensimmäinen yhtiö, joka toi miehille suunnatut rannekellot massatuotantoon. The Waterbury Clock Company - nykyään Timex - alkoi myös myydä miesten rannekelloja samoihin aikoihin. Vuonna 1907 jalokiviseppä Louis Cartier suunnitteli rannekellon brasilialaiselle lentäjä ystävälleen, Alberto Santos-Dumontille. Kellon nimeksi tuli Santos.

 Kun nämä rannekellopioneerit kehittivät tätä aikarautojen uutta sukupolvea, myynnit eivät päätä huimanneet. Valtaosa miehistä suosi edelleen taskukelloja, tai taskukellosta ja nahkahihnasta tehtyä wristlettiä.

Vaadittiin toinen sota, jotta kellot löysivät paikkansa miesten ranteessa.

Ensimmäinen maailmansota käynnisti modernin mekaanisen sodankäynnin ja rannekello näytteli elintärkeää roolia tässä prosessissa. Ennen ensimäistä maailmansotaa käskyjä koordinoitiin ja toteutettiin visuaalisilla signaaleilla kuten käsimerkeillä. Mutta ensimmäisessä maailmansodassa taistelutanner oli usein laaja ja sotilaat taistelivat juoksuhaudoissa. Tämän vuoksi visuaalisten merkkien antaminen ja näkeminen oli usein mahdotonta. Kelloja alettiin käyttämään hyökkäysten ja käskyjen koordinoinnissa. Johtajat tapasivat ennen taistelua ja asettivat kellonsa tarkasti samaan aikaan ja palasivat joukkojensa luokse käynnistääkseen hyökkäyksen tarkasti ennalta sovittuna ajankohtana.

 

Kuvassa: Sotilaat tarkistamassa kellojaan toisessa maailmansodassa.

Monet brittiläiset upseerit jatkoivat improvisoitujen taskukello ja nahkahihna yhdistelmien käyttöä, mutta toiset alkoivat käyttämään oikeita, erityisesti sodankäynnin rasituksia kestämään suunniteltuja rannekelloja. Englantilaiset kellotehtaat huomasivat pian markkinaraon ja ryhtyivät suunnittelemaan ja myymään kelloja, joita markkinoitiin sodassa palveleville upseereille. Kellon nimeksi tuli, yllätys yllätys, "trench watch" eli juoksuhautakello.

Juoksuhautakello ei ollut hallituksen kustantama varuste, joskin sen käyttö oli virallisesti hyväksyttyä. Jos upseeri halusi kellon, täytyi hänen kustantaa se itse. Koska armeijalla ei ollut omaa kellotehdasta tai tavarantoimittajaa, avasi tilanne juoksuhautakelloille vilkkaan ja vahvan markkinan, johon osallistui useita eri yrityksiä. Voit edelleen löytää laajan valikoiman aitoja tai "aitoja" juoksuhautakelloja esimerkiksi eBaysta tai muilta huutokauppasivustoilta.

Tämä sodanaikainen kilpailu vauhditti miesten rannekellojen kehitystä. Kellon viisareista tehtiin pimeässä hohtavia ja kellotaulun ikkunan materiaali vaihtui lasista vahvempaan kristallilasiin. Kiinnikkeitä nahkahihnan kiinnittämiseen kelloon alettiin valmistamaan suoraan paikalleen, mikä antoi kelloille viimeistellymmän ilmeen. Posliiniset nupit ajan säätämiseen vaihdettiin kestävämpiin metallisiin nuppeihin. Viimeisenä kehitysaskeleena kellotauluista tehtiin paljon tiiviimpiä, jotta ne kestäisivät vettä ja hiekkapölyä ja näin suojaisivat kellojen herkkää mekaniikkaa paremmin. 

2000 - luvun kenttäkelloja:

Soldier

Soldier

 

Corporal

Kuten Burman sodan veteraanit kotiutuivat aikanaan nahkahihnalla ranteeseen kiinnitettyjä taskukellojaan kiillottaen, niin myös brittiläiset ensimmäisen maailmansodan veteraanit kantoivat ylpeinä juoksuhautakellojaan. Tämä asetti trendin, jota myös siviilimiehet seurasivat. 1930 -lukuun mennessä englannissa myytiin rannekelloja enemmän kuin taskukelloja. 

Amerikassa miesten rannekellojen käyttöönotto oli hitaampaa. Monet amerikkalaiset kovanaamat kyllä pitivät rannekelloja juoksuhaudoissa, mutta kotiin palattuaan vaihtoivat takaisin taskukelloihin, koska rannekelloja pidettiin naisten asusteina. Ainoa hyväksyttävä syy amerikkalaiselle miehelle pitää rannekelloa oli osallistuminen johonkin aikakriitiseen aktiviteettiin kuten kilpa-ajoon tai lentämiseen. Amerikassa rannekellot yleistyivät miesten keskuudessa vasta 1920 -luvulla ja kesti paljon pidempään ennen kuin ne ohittivat taskukellot. 

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kellonvalmistajat keskittyivät tuotannossaan maskuliinisiin kelloihin, jotka oli suunniteltu armeijakäyttöön tai vaarallisiin ja riskialttiisiin harrastuksiin kuten kilpa-ajo ja lentäminen. Myöhemmin tuli mukaan "hienommat" pukukellot ja vastaavat. 

Pilot - Pilottikello

 

Fast  - Racing kello

 

Miksi mies tarvitsee kellon?

Harvalla meistä onneksi tarvitsee tänä päivänä osallistua taisteluun ja teknologiakin on ottanut suuria harppauksia sitten Sommen taistelun. 

Elämme ajassa, jossa mies tarkistaa ajan painamalla älypuhelimensa näppäintä, mikä herättää tietenkin aiheellisen kysymyksen: "Onko vielä syitä käyttää rannekelloa?"

Se on ihan hyvä kysymys, ja rannekellojen myynti itseassa kääntyi laskuun 2000 -luvun alussa matkapuhelinten yleistyessä. Saavutettuaan kaikkien aikojen matalimman myynnin vuonna 2009, rannekellojen myynti on kuitenkin kääntynyt hitaaseen mutta varmaan kasvuun ja luultavasti jatkaa sillä tiellä. 

Mitä on siis meneillään? Jokaisella miehellä on omat syynsä virittää kello ranteeseensa, mutta tässä muutamia, joiden vuoksi sinunkin kannattaa liittyä joukkoon.

 Rannekellot ovat käteviä ja mukavia. Kun allekirjoittanut sai ensimmäisen kännykkänsä, olin yksi niistä jotka hylkäsivät rannekellonsa (poikkeuksena armeijan palvelus, jossa todellakin tarvittiin kelloa). Miksi siviilissä antaisin ylimääräistä tarviketta mukanani, varsinkin kun näen kellonajan suoraan puhelimestani. 

Noin vuoden päästä huomasin kuitenkin, että oli rasittavaa kaivaa puhelinta taskusta aina kun halusin tietää ajan. Olin palannut ajassa taaksepäin satoja vuosia, kärvistelin saman ongelman kanssa kuin Burmassa taistelevat sotilaat; vaikka älypuhelimeni muuten on valovuosia edellä 1800 -luvun tekniikasta, niin kellona se vanha ja epäkäytännöllinen taskunauris. 

Rannekello puolestaa näyttää ajan vain kättä kääntämällä ja molemmat kädet pysyvät vapaina valmiina toimintaan. 

Lisäksi perinteisen rannekellon kanssa sinun ei tarvitse huolehtia akun kestosta tai sen säännöllisestä lataamisesta. Kvartsikello tikittää tasaisen varmasti kuukausia yhdellä ja samalla paristolla. Automaattikello menettää virtaansa tuskin koskaan ja mekaanista kelloa täytyy vain pyöräyttää nupista silloin tällöin - ei tarvitse etsiä töpseleitä. Virtaongelma oli yksi syy siihen, miksi hylkäsin myös älykellon (sen lisäksi, että se ei näytä kovin hyvältä) muutaman kuukauden käytön jälkeen. Sitä täytyi ladata alituiseen, ei kenelläkään ole siihen aikaa!

Pähkinän kuoressa: Mikään ei voita rannekelloa, kun tarvitaan helppoa ja mukavaa hands-free ajannäyttäjää. 

 

Rannekellot näyttävät hyvältä. Sen lisäksi, että rannekelloilla on toiminnallinen roolinsa, ne on suunniteltu ulkonäköä silmällä pitäen. Ne ovat yksi harvoista "miesten koruista" joita voi helposti pitää joka päivä. 

 Oikein valittuna tyylikäs ja hyvin suunniteltu kello antaa lisäsävyksen ja visuaalista ilmeikkyyttä mihin tahansa asukokonaisuuteen. Se on hienovarainen yksityiskohta, mutta ihmiset kyllä huomaavat sen. Kun pukeudut viimeisen päälle tyylikkäästi ja virität kokonaisuuten sopivan kellon ranteeseesi, saat luultavasti enemmän kehuja kellosta, kuin vaatteista.

Kellojen hienous piilee siinä, että koska niitä on niin paljon erilaisia, voit kerätä itsellesi kokoelman josta löytyy sopiva jokaiseen asukokonaisuuteen, olipa tilanne mikä hyvänsä.

Etsitkö virallista ilmettä liiketapaamiseen? Käytä yksinkertaista, mutta eleganttia "pukukelloa".

Tuxedo pukukello

Ensimmäisille treffeille menossa? Sukelluskello tai kenttäkello (juoksuhautakellon jälkeläinen) näyttää komealta.

 Indestructible

Indestructible Sukelluskello

 Soldier

Soldier Kenttäkello

Rannekellot ilmaisevat statusta ja persoonallisuutta. Yksi ihmisen kehityskaaren merkittävimpiä asioita on mukautuminen sosiaalisiin signaaleihin. Kun muinaiset esi-isämme määrittivät omaa ja toisten statusta laumassa, he eivät tyytyneet pelkästään ruumiillisten ominaisuuksien, kuten pituuden tai lihaksikkuuden arviointiin, vaan alkoivat käyttää asusteita ja koristeita, määrittäessään kuka on kuka. 

Kun taskukellot astuivat kuvaan muutama vuosisata sitten, niistä tuli nopeasti yksi läntisen maailman vaikuttavimmista keinoista osoittaa sosiaalista statusta. Ensimmäiset kellot olivat kalliita, joten vain rikkailla oli varaa niihin. Kun omistit yhden ja tarkistit mitä se näyttää, sinun läsnäolosi huoneessa huomattiin. Kun taskukellot tekivät tilaa rannekelloille 1900 -luvulla, niiden omistajat olivat tyypillisesti hyväosaisia brittiupseereita. Vaikka massatuotanto lopulta laski hinnat alas, laadukkaat kellot pitivät asemansa statuksen osoittajana. 

Nykyään helpoin keino osoittaa statusta rannekellolla on omistaa korkean tason luxuskello. Mikään muu ei kerro yhtä tehokkaasti että "Minä tein sen!", kuin ranteessa kiiltelevä 30 000 euron Rolex.

Vaikka tällainen näkyvä kuluttaminen ei olisi sinun juttusi, tai minun tavoin etsiskelet jotain huomattavasti edullisempaa vaihtoehtoa, niin valinnallasi on silti potentiaalia antaa vihjettä sinun persoonallisuudestasi ja mielenkiinnon kohteistasi. Jos miellät itsesi urheilulliseksi kaveriksi, racing kello tai sukelluskello on sinun tyyppiäsi. Oletko ylpeä käytännöllisyydestäsi? Jylhä kenttäkello osoittaa sen muillekin. 

Jep, kellot ovat ensisijaisesti ajan seuraamista varten, mutta niillä on myös sosiaalista merkitystä. Rannekellon avulla voit tuoda ilmi arvojasi, makujasi ja tyyliäsi. Valitse viisaasti.

Kellot ovat ajattomia. Rannekellot meidän tuntemassa muodossa ovat olleet olemassa vasta vuosisadan, mutta ne ovat saavuttaneet ajattomuuden kunnian muodin ja tyylin maailmassa. Hyvin suunniteltu klassinen rannekello on kuin hyvin suunniteltu klassinen puku - se näyttää hyvältä vuosikymmeniä eteenpäin. Siihen on olemassa hyvä syy, että 60 - luvun Rolexeja myydään edelleen kymmenillä tuhansilla euroilla. Vaikka päättäisit sijoittaa kalliiseen kelloon, se on investointi joka säilyttää arvonsa ja josta voit nostaa osinkoja vuosien varrella käyttämällä sitä harkitusti ja nauttien.

Rannekellon ajattomuus tekee siitä myös loistavan perintökalleuden. Jos olet riittävän onnekas periäksesi rannekellon isältä tai isoisältäsi, saat joka kerta käyttäessäsi sitä muistutuksen miehistä, jotka tekivät sinun elämäsi mahdolliseksi. Jos sinulla ei ole perittyä rannekelloa, aloita perinne nyt ja hanki itsellesi laadukas kello, jonka voit jonain päivänä antaa eteenpäin pojallesi tai pojanpojallesi. 

Rannekellot tuntuvat hyvältä. Rannekellot eivät pelkästään näytä hyvältä, vaan  myös tuntuvat. Rannekkelloilla on todella miehinen historia: sotia, seikkailuja, lentämistä, sukeltamista ja kilpa-ajoa. Millään muulla miehisellä pukineella ei ole vastaavaa romanttista ja mielenkiintoista arvoa kuin kellolla. Rannekellojen historia ei pelkästään anna viestejä muille, vaan myös sinulle itsellesi. Rannekellosi muistuttaa sinua siitä kuka sinä olet ja mitä haluat tehdä. Varsinkin jos kello on perintökalleus, se muistuttaa sinua kantamaan itsesi tavalla, joka tekee esi-isäsi ylpeäksi. 

Se voi tuntua hassulta, mutta fyysinen esine, kuten rannekello, voi todellakin vaikuttaa mielentilaasi positiiviesti. Miksipäs ei - kyllähän primitiiviset esi-isämmekin saivat turvaa ja rohkeutta kantamistaan alkeellisista talismaaneista.

Ihminen on aina pyrkinyt hallitsemaan asioita, yksi tällaisista asioista on aika. Rannekello antaa sinulle tunteen siitä, että hallitset arvokkaita tunteja ja minuuttejasi; kiinnitä nyt kello ranteeseesi ja tunnet olevasi valmis kohtaamaan tulevaisuutesi. Tai kohtaamaan vähintäänkin sen treffikumppanin, mikä itseasiassa voi hyvinkin muuttaa tulevaisuutesi suunnan. 

Oletko harkinnut rannekellon ostamista? Tässä tapauksessa kannattaa lukea Opas miehelle: Kuinka valitset tyyliisi sopivan rannekellon.

 Alkuperäinen artikkeli: A Man's Guide to Wristwatches: Their History and Why to Wear One

 

 


Share this postNewer Post →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Kiitos! Kommenttisi tarkistetaan ennen hyväksymistä.