Takometri (Tachymeter) - Näin sitä käytetään

Kirjoittanut Aleksi Hentilä

Onko kellossasi takometri?

Tiedätkö miten sitä käytetään?

Jos vastasit jälkimmäiseen kysymykseen kieltävästi, kannattaa jatkaa lukemista. Takometri on mielenkiintoinen keksintö ja tässä artikkelissa käyn läpi sen käyttöperiaatteen havainnollistavien esimerkkien avulla. 

Mikä on takometri?

Saatoit vastata ensimmäiseen kysymykseen Onko kellossasi takometri?, että "en tiedä". Se ei ole mitenkään harvinaista. Takometriä kun navigaattoreiden ja tekniikan kehittymisen vuoksi harvoin enää tarvitaan, ei siihen tule kiinnitettyä huomiota vaikka sellainen kellosta löytyisikin. 

Takometri (tachymeter) on rannekellon kehää kiertävä numerointi, joka kulkee vastapäivään, useimmiten luvusta 60 lukuun 400. Perinteisesti takometriä käytetään keskinopeuden tai kuljetun matkan arviointiin. Tämän vuoksi takometrin omaavia kelloja usein mainostetaan autojen ja lentokoneiden tai niiden kuljettajien yhteydessä.

Takometrillä voi myös arvioida ja laskea muutakin kuin kilometrejä tai nopeutta. 

Teoria:

Otetaan pienen pieni pätkä teoriaa ennen käytännön esimerkkejä. 

Takometri käyttää yksinkertaista kaavaa, jolla se muuttaa tiettyyn asiaan kuluneet sekunnit luvuksi, joka kuvastaa montako kertaa tämä asia tapahtuisi tunnissa. 

 

 

T = tapahtumat tunnissa

t = yhteen tapahtumaan kuluneet sekunnit

Esimerkiksi jos kilometrin ajamiseen menee 40 sekuntia, niin tunnissa ehtii ajaa 3600/40 = 90 kilometriä.

Se teoriasta sitten, katsotaan käytännön esimerkkejä.

Takometri käytännössä

Esimerkki 1 - nopeuden laskeminen

Kuvitellaan, että sinun tulee laskea keskinopeutesi kilometrin matkalla. Jotta tämä onnistuu, täytyy sinun tietää, että pisteestä A pisteeseen B on kilometri (esim. teiden etäisyys-opasteet tai kartasta katsotut pisteet). 

Käynnistä kellosi sekuntikello (kronografi) pisteessä A ja pysäytä se pisteessä B. Katso takometrin lukema kronografin sekuntiviisarin osoittamasta kohdasta. Esimerkiksi, jos sekunteja kului kilometrin matkalla 40, osoittaa sekuntikello takometrin lukemaa 90, mikä tarkoittaa, että vauhtisi on 90 km /h. 

Sama pätee myös maileihin tai muihin matkan yksiköihin. Jos mailin matkan ajamiseen kestää 50 sekuntia, tarkoittaa se 72 mailia tunnissa. 

Kuvassa Pilot 59€ (Käytä kassalla koodia "takometri10", niin saat 10% lisäalennuksen tästä kellosta)

 

Entä jos haluat laskea keskinopeuden lyhyemmältä matkalta? 

Sinua kiinnostaa esim. olympialaisten 400m ratakierroksen voittajan keskinopeus. Laitat paukusta kellon käyntiin ja stoppaat sen kun juoksija on maalissa.

Kello näyttää 44 sekuntia.Takometrillä se vastaa suunnilleen lukua 82. Tässä vaiheessa täytyy käyttää hieman laskinta, 400 metriä on 40% eli neljä kymmenystä yhdestä kilometristä. Näin ollen lukema 82 täytyy kertoa 0,4:llä ja saamme laskettua voittajan vauhdiksi 32,8 km /h. 

 

Esimerkki 2 - nopeuden laskemisen sovellutukset

Takometrillä voidaan laskea muutakin vauhtia kuin km/h tai mailia/h. Voit esimerkiksi laskea tuotantolinjan nopeutta. Jos vaikkapa yhden kellon valmistaminen kestää robotisoidulla tuotantolinjalla 30 sekuntia, tarkoittaa se, että kelloja valmistuu 120 kpl tunnissa. 

 

Entäpä jos mitattavan asian tapahtumiseen meneekin yli minuutti? Tällöinhän takometrin lukema ei enää päde. Sitten täytyy käyttää sentin verran maalaisjärkeä, ja taas hivenen matematiikkaa.

Jos kellotat kokonaisen voileivän syömiseen käyttämäsi ajan 90 sekuntiin, voit laskea että puolikkaan leivän syönnissä kestää 45 sekuntia. 

Takometri osoittaa 45 sekunnin kohdalla lukemaa 80. Toisin sanoen, syöt 80 puolikasta leipää tunnissa, mikä tarkoittaa 40 kokonaista leipää tunnissa.

Pilot kokomusta

Esimerkki 3 - kuljetun matkan laskeminen 

Takometrillä voidaan laskea kuljettua matkaa, mutta tällöin täytyy tietää nopeus ja pitää se vakiona. 

Tämä lienee ollut takometrin yksi käytetyimpiä sovelluksia piloteilla, jotka puhkoivat pilviä ajalla ennen nykytekniikkaa. 

Kuvitellaan, että ensimmäisen maailmansodan pilotti tiesi lentävänsä täydellä kaasulla 200 kilometriä tunnissa. Lisäksi hänen tuli ilmoittaa radioon, kun hän oli lentänyt kilometrin pudotettuaan pomminsa.

Pilotti pudottaa pomminsa ja käynnistää samalla kronografin. Kun sekuntiviisari osoittaa kohtaa, jossa on takometrin lukema 200 (tässä tapauksessa 18 sekunnin päästä) ,voi pilotti ilmoittaa lentäneensä kilometrin matkan. 

Pilot hopea&valkoinen

 

 Kuten huomaat, joiltain osin takometri on "vanhentunut" uudemman tekniikan tieltä, mutta se on käytännön sovellutuksineen tärkeä osa kellojen historiaa. Ja mielikuvitusta käyttämällä sille kyllä löytyy sovellutuksia vielä nykypäivänäkin. Itse huvikseni kellotin edellisen 9 sanan lauseen kirjoittamiseen kuluneen ajan - 17 sekuntia. Teoriassa siis kirjoitan tunnissa 210 kertaa 9 sanaa = 1890 sanaa. 

Toivottavasti tästä artikkelista oli apua rannekellosi entistä monipuolisempaan käyttöön!

Aatelikellon valikoimasta löytyy seuraavat kellot, joissa on sekä takometri että kronografi:

Pilot

Multitasker

Käytä kassalla koodia "takometri10", niin saat 10% lisäalennuksen ko. kelloista.


Share this post← Older Post Newer Post →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Kiitos! Kommenttisi tarkistetaan ennen hyväksymistä.